Gyorsposzt

Gyorsposzt

Váltsunk végre időzónát!

2018. augusztus 09. - Gyorsposzt

"Hamarosan az EU dönteni fog egy nagyon fontos kérdésben ami szó szerint mindenkinek az életére hatással lesz."

Borzasztó idegesítő, hogy télen délután ötkor már sötétben kell lemennem a pályára edzeni, hogy ha négykor hazaérek az iskolából, már nem tudok elmenni sétálni vagy bringázni egyet világosban, hogy késő délután már depresszióssá tesz a sötétség, alig látok napot, maximum az oktatási intézmény ablakából. Gyakorlatilag az a néhány óra, amikor világos van, még az is kiélvezhetetlen. Ahogy Kimi Räikönnen is mondta, amikor megkérdezték, hogy mit csinálnak a finnek szabadidejükben? “Nos, nyáron lehet horgászni és szexelni. Télen pedig… a horgászat kiesik.” Az emberek alapvető hangulat-javításához szükséges a napfény nagyobb mértékű kihasználása, amihez igenis időzónát kell váltanunk.

Az Európai Unió kikéri a lakosság véleményét az ügyben, amit mindenképp figyelembe szeretnének venni a döntés meghozatalakor. Tudnunk kell, hogy csakúgy Magyarország nem szüntetheti meg az óraátállítást, ezt csak az egész Unióra kiterjedve lehetséges véghezvinni, leginkább a gazdasági kapcsolatok miatt. Viszont választhatunk a GMT+1 (jelenlegi Közép-Európai időzóna) és a GMT+2 (Kelet-Európai időzóna) között. A lenti térképen is láthatjuk, hogy a jelenlegi időzónában mi vagyunk majdnem a legkeletebbre, tehát nálunk az egyik legrosszabb a helyzet. Amikor Spanyolországban lemegy a nap, nálunk már rég sötét van.

737px-europe_time_zones_map_en.png

Azt is megvizsgálták, hogy mi lenne, ha a GMT+3 időzónába lennénk, de ez nem megvalósítható. Elég, ha felnézünk a térképre, egy piros folt Európa közepén, nevetséges lenne. Gyakoraltban ez szintén a Nyugat-Európával  való gazdasági kapcsolatok fontossága miatt lehetetlen. Nem is érdemes róla több szót ejteni.

A tényleges lehetőségeink a következők: Ha az Európa Parlament úgy határoz, eltörlik az óraátállítást (én személy szerint bízok benne, hogy meglépik), akkor választhatunk a jelenlegi nyári időszámítás egész évben megtartása között (GMT+1), vagy a GMT+2 (eg yórával tovább van világos, egy órával később kel fel a nap) egész éves alkalmazása között (Én ez utóbbit preferálnám.) Ha azonban az EU nem törli el az óraátállítást, még mindig marad mozgásterünk a GMT+1 + óraigazítás és a GMT+2 + óraigazítás között. Utóbbit javasolja Herman Gábor is, aki a GMT+2 időzónát Magyarországnak projekt hazai éllovasa.

Az alábbi táblázat is mutatja, hogy 71 olyan napunk lenne, amikor az eddigivel ellentétben világos lenne este nyolc után. Az emberek életritmusa, szabadidejük jobb kihasználása is megköveteli a változtatást!

2017_estevilagos_2zona1.png

Kritikus hangok szerint ezzel távolodnánk a "hanyatló nyugattól", közelebb sodródnánk a keleti országokhoz, de ezt az áldozatot mindenképp érdemes meghozni a lakosság életszínvonalának javulása érdekében!!! Legyünk szellemünkben, politikánkban, gondolkodásunkban Nyugat-Európai ország, de a térkép nem hazudik: Földrajzilag mi Kelet-Közép-Európa vagyunk, tehát Közép-Európának is a keleti része.  Az időzóna-problematika pedig nem politikai, hanem földrajzi kérdés.

Kérjük, kövess minket a Facebook-on is!

Videónkban a napkelte a vége felé lesz, de a Hold is gyönyörű az elején!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorsposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr9914170649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2018.08.09. 18:08:35

Mi a +1-es időzónában vagyunk mértanilag, egy milliméter sem nyúlik át sehova.
Míg Spanyolország a 0-sban van, egyes részei -1 ben.

Tehát elég vicces azzal jönni, hogy spanyolban mi van.

]{udarauszkasz 2018.08.09. 18:59:35

Spanyolorszag, es Franciaorszag egyes reszei Angliaval vannak egy vonalban. Szerintem ott kellene atallni. Olasz-Nemet-Osztrak-Lengyel es vele egyutt mi is, maradhatnank ugyanott, ahol vagyunk. Teli idoszamitas egesz evben, es jovan. Igaz, hogy augusztus vegen mar 19hkor sotetedne, de sokkal jobban ki lehetne hasznalni a nappali vilagossagot, es a kanikulaban nem pont akkor kene korabban kelni, amikor csak kesobb tud elaludni az ember, mert ejfelig 32 fok van a lakasban.

Guszty 2018.08.09. 19:22:12

Egyrészt a posztban leírtakkal ellentétben a térképen pontosan látszik, hogy mi vagyunk jó helyen (és közel sem az időzóna legkeletibb részén), és Spanyolország és Franciaország van rossz időzónában. Az igaz, hogy 101 helyet 172 nap lenne este 8 után világos, de azt jótékonyan elhallgatja, hogy ugyan ennyi napon viszont reggel tovább lenne sötét. Az pedig sokkal depresszívebb, ha minden reggel sötétben megy az ember munkába. (Persze, ha a posztoló délben kel fel, és a napját kizárólag a bulizás tölti ki, akkor persze megértem a nézőpontját)

]{udarauszkasz 2018.08.09. 19:58:29

@Guszty: Ezert kell fix teli idoszamitas. Hamar sotetedne ugyan, de hamarabb is lenne vilagos. Konnyebb lenne dolgozni.

nemecsekerno_007 2018.08.09. 20:21:16

Ha már Orbánt nem lehet leváltani, legalább időzónát váltsunk. :). (Bocs). :)

kovi75 2018.08.09. 20:25:23

Lehet, hogy a posztíró nem szeret sötétben edzeni, én viszont most télen sötétben indulok dolgozni és nem szeretnék sötétben is megérkezni oda.
Ha majd dolgozni, megy és nem négykor ér véget a suli, akkor melyik időzónába szeretne majd váltani, hogy szórakozni tudjon?

Az átállítás eltörlését sem tudom elképzelni.
Napkelte/napnyugta most:
- nyári napfordulókor: (4:46 / 20:45) téli napfordulókor: (7:29 / 15:56)

Hogy változna, ha mindig téli lenne:
- nyári napfordulókor: (3:46 / 19:45) téli napfordulókor: (7:29 / 15:56)

Hogy változna, ha mindig nyári lenne:
- nyári napfordulókor: (4:46 / 20:45) téli napfordulókor: (8:29 / 16:56)

Ha téliben maradnánk, azon menne a felháborodás, hogy 8-kor már sötét van, és a nap akkor kel, amikor még a fél ország alszik.
Ha meg nyáriban, akkor az lenne baj, hogy már rég dolgozunk, amikor pirkad, és gyakorlatilag a munka végeztével így is egyből sötétedne.

Mistral1011 2018.08.09. 20:38:04

Kis apró számolással megvan, hogy 15 hosszúsági fokonként egy óra az eltérés két pont között. Pest ~19 fok keleti hossúságon van, vagyis több mint egy óra az eltérés a London-Párizs-Madrid tengelyhez képest...
Párizs utálja az angolokat, nyilván Európához akart tartozni, azért viszi a német időt.
Földrjazilag persze, hogy jobb lenne az "erdélyi" időszámítás nekünk is - de akkor szlovákok, szerbek, lengyelek,szlavónok, gyertek velünk keletre! De akkor mi lesz a csehekkel, osztrákokkal??
Nem 1xű, az biztos.

randomuser1 2018.08.09. 20:46:05

kapcsold fel a villanyt, oszt jónapot,komolyanbameg, h a huszonegyedik században valaki erre verje magát.
ha félsz a sötétben, menjél futni hajnali négykor, ne tízmillió normális embert szivassá má.

satie · http://321.hu/sas 2018.08.09. 20:57:15

reggel legyen világos a normál +1 időzóna szerint (személy szerint engem a nyári időszámítás sem zavar). Biológiailag is az a jó, ha a napkeltével kelünk és kezdjük az aktivitást. Magyarország, mint a poszt is mondja (Kelet-)*Közép-Európában* van. A földrajz nem hazudik. (a spanyol téma fasság, mert ők Hitler miatt vannak rossz helyen, a CET-ben.) Katalónia pedig majd dönt, ők gazdaság-földrajzilag amúgy odavalók, mint Montpellier vagy Marseille, középre, Mi meg napfelkelte után vígan megyünk az iskolába; szóval:: remain, remain, köszike :-)

2018.08.09. 21:04:05

@nemecsekerno_007: Orbánt orbánista módszerrel simán le lehet váltani, csak eddig még senki nem próbálta.

Ugyamma 2018.08.09. 21:27:17

Na bakker. Ez aztán a probléma. Ezzel töltitek az időtöket? Ti erre grundoltatok egy projectet? Hát mennyit lehetet volna a napon lenni míg ezt összehoztátok?Elfoglalt emberek lehettek a Herman doktorral együtt.
Tök jó amúgy, hogy lényeges infokat nem sikerült összeszedni a gigantikus projectetekhez. Mondjuk az még nem esett le, hogy tagállami hatáskörben meg lehet határozni majd minden közintézmény nyitvartartási idejét? Miért nem elég ez?
Arról még nem hallotatok, hogy pl. Belgiumban 9 kor kezdődik a tanítás?Már ahol így döntött az iskola, mert van ahol 8:30, 8:45, stb. Spanyolországban meg kicsit később kelnek, később van ebédidő, később vannak nyitva a boltok. Probléma megoldva.
Az meg kit érdekel, hogy az adott időpillantban mi a hivatalos idő?
Tök fasza, hogy az EU-ra vártok, hogy az "életbevágóan fontos" problémáitokat megoldják.
Persze az nem tiszta, hogy egy esetleges időzóna váltás milyen nehézséggekel járna, pl. menetrendek, software-ek, pályamatrica a határ előtt vásárolva basszus, telefonrendszerek, F1 közvetítés!!, Londoni haverokkal való cset!!!, Nem akkor, ha már beállt a rendszer, hanem az átállás alatt.
Miért nem arra toltok egy projectet, hogy a saját kis microkörnyezetetekben elérjetek egy átállást. Pl. Főnök: holnaptol 7-re járok. Oszt kész.
Amúgy meg szerintem is a nyugati oldalon van itt a gebasz, de ők már leszarják. Tudják, hogy ami nekik 10, az nekünk 9, vagy nyolc. Nekem is nyolc.
Állítsd át az órád amelyik időzona szimpatikus, és ne tolj több ilyen digitalis szemetet.
Ugyammá...

Bambano 2018.08.09. 21:47:55

én meg attól félek, hogy az eu-s bürokraták, hozzáértés hiányában, megint ugyanakkora marhaságot fognak dönteni, mint a dátum formátumnál. azt melyik agyhalott hígagyú hülye bírta kitalálni, hogy nap-hónap-év formátumban írjunk dátumot, mikor ez egyrészt nem normális forma, másrészt van rá nemzetközi szabvány, tehát az eu-nak kuss a neve ebben a kérdésben?

inkább ne piszkáljanak semmit.

Billy Hill 2018.08.09. 21:59:19

Az állatira nem hiányzik szerintem a többségnek, hogy "mindig téli legyen", és nyáron 3:45-kor keljen a nap... Mikor ébred az átlag "magyar család", 6:00 körül? Akkor minek legyen világos már két órával még ez előtt is...? (U. i. Az is mekkora szolgai attitűd már, hogy a 8:00 órai munkakezdéshez igazítsuk az egész életet. Az ember lényege, hogy a munkahelyéhez alkalmazkodjon; mindenünket alá kell rendelni a szent munkának, ezért minden legyen a legalkalmasabb ahhoz, hogy nyolcra mindenképp beérjünk (világosban), mert máskor nem indulhat a mókuskerék!)

Beer Monster 2018.08.09. 22:11:49

Furcsa ez az ellenvélemény-áradat, annak ismeretében, hogy országosan 85% a támogatottsága a változtatásnak.
(Kiváltképp ebben a 'Ti' többes szám első személyű formában, mintha a 'kritikusoknak' valami személyes közük-problémájuk lenne a blog szerzőjéhez)

Beer Monster 2018.08.09. 22:16:45

"én meg attól félek, hogy az eu-s bürokraták, hozzáértés hiányában, megint ugyanakkora marhaságot fognak dönteni"

Volt rá történelmi példa, csaknem egy évszázada.
Annyiban jobb a helyzet, hogy most már rengeteg biológus és pszichológus foglalkozik a napi ritmussal, és mintegy 20-30 éve felfedezték a biológiai óra pontos működésmódját is. Így akkora baklövést nem lehet még egyszer elkövetni, mint amikor gazdasági érdekekre hivatkozva kitalálták magát az óraátállítást a normál időhöz képest.

DarthVader 2018.08.09. 23:07:53

Én azt nem értem, hogy elvileg értelmes (?) embereknek mi a lócsöcs bajuk van a jelenlegi rendszerrel? A finneknél még megértem a nyavalygást, (ők javasolták hivatalosan a megszüntetést) ott még délen is éjfél után megy le a nap nyáron, ők nyernének a nyári időszámítás megszüntetésével egy óra esti sötétséget. Télen meg mindegy nekik hogy 11-14 között van világos vagy 12-15 között. De hogy nálunk mi a baj a jelenlegi rendszerrel, fel nem foghatom. (Aki nem tudja kezelni az évi két napot másfél éves kor fölött - bár a csecsemők circadian ritmusa sincs kőbe vésve) az autista vagy barom. Ember nincs aki mindig percre ugyanabban az időben kel vagy fekszik.
Amúgy meg az ország két széle között is van vagy fél óra eltérés. Akkor a Dunától nyugatra legyen GMT+1, keletre meg GMT+2. Marhák.

McKinney 2018.08.09. 23:08:27

Képzeld van aki nem tízig döglik az ágyában és tizenegyre megy be a hipszter irodájába, hanem például reggel 6-kor már melózik. Talán gépet kezel, kamiont vezet, stb., kültéren. Akkor neki legyen nyolcig olyan sötét, mint amilyen a te fejedben van, hülyegyerek?

Máté 15 2018.08.09. 23:11:47

Hát szerintem az sokkal kellemetlenebb, amikor délután ötkor tök sötét van heteken át, mintha reggel nyolcig sötét lenne. Normális ember nem kel fel hajnali ötkor évi három alkalomnál többször, nyáron mégis három hónapon át ötkor már világos van.

Beer Monster 2018.08.09. 23:39:44

A reggeli sötétség 2 hónapig tartana, a délutáni pedig 6 hónapon át van most.

gxy 2018.08.10. 01:13:52

Na, a sok kényszervekker ezt adja össze: leszámítva pár kiváltságos régiót, egész Kína egy időzónát használ. Pedig Kína aztán megvan vagy 4-5 időzónányi úgy széltében. De megoldják, nem kapnak idegzsábát, legfeljebb nyugaton máshogy van a munkaidő, mint Harbin-túlsón (a spanyoloknál úgyszintén máskor kezdődik az élet, de még Franciaország keleti és nyugati széle közt is nagy a különbség). Ki mondta, hogy muszáj picobello-kleinkariert punktum 8-kor megtekerni a nép hátában a kulcsot, déli harangszó alatt tömni a majmot és pontban 5-kor fájrontolni? Az nem jutott egyik kottamórickának se eszébe, hogy a szokásokat tekergesse, ne az órát? Az Európa javával egy időzónába tartozás, főleg egy ilyen kis lepkefing országnak, jóval több előnyt hoz, mint annak a pár korlátolt kis „hagyománynak” az újragondolása. Ja, hogy ez így nehéz, meg úgy szokás, meg amúgy a fejekben? Na, ezért toporog itt minden egy helyben, instállom.

clemens 2018.08.10. 04:15:51

Az időzóna nem kívánságműsor, hanem földrajzilag meghatározott tény. Azt jelenti hogy az adott helyen a nap legmagasabb állása a legközelebb legyen 12 órához, ez Mo-on teljesül, tehát nincs teendő.
Viszont van egy másik megoldás amivel elérhető hogy a délutáni szabadidőben tovább legyen világos, a munkakezdést kell korábbra tenni, menj 6-ra dolgozni és 2-kor már szabad vagy.
Ez ugye már nem annyira tetszik neked?

ComLo 2018.08.10. 04:31:28

Lehet a posztírónak, nem a legjobb ez az időzóna a sulihoz, de sajnos azon iparágak, amikből a GDP-t meghatározó lrgtöbb pénz jön, és amiből apu meg anyu a pénzt viszi haza, millió szállal kötödnek a tőlünk nyugatra lévő, jelenleg azonos időzónában lévő országokhoz. Aki dolgozott már eltérő időzónában lévő partnerrel, az tudja hogy 1 óra eltérés is már micsoda szívás (gyakorlatilag majdnem a munkaidő fel esik: a munkaidő elejé és a végén 1-1 illetve az eltérő ritmus miatt 1-1 óra ebédidő).
Arról nem is szólva, hogy így a szintén fontos partner UK is 1 órával távolabb kerülne.
Súlyos milliárdokban lehetne mérni a közvetlen hatást, azt pedig senki nem vállalná be.

hujegyerek 2018.08.10. 06:30:24

Papika, menj el dolgozni és utána dumálj. Vagy költözz a Spanyolokhoz...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 07:02:22

Valójéban mindegy melyik zónában vagyunk, mindenhez hozzá lehet szokni.

A lényeg: ne legyen állítgatás év közben 2-szer,

eßemfaßom meg áll 2018.08.10. 07:21:16

@Máté 15: "Normális ember nem kel fel hajnali ötkor évi három alkalomnál többször," Normális ember nem dolgozik pl gyárban ahol 6-kor beidul a szalag, vagy áruházban ami 6kor nyit...

Venesz 2018.08.10. 07:42:08

Amíg dolgozni jártam, 6 45-kor indultam és 18 00-ra értem haza. Fél éven át sötétben indultam el és sötétben értem haza. Tudomásul vettem, mit tehettem volna mást.
Valaha a parasztságnak az ébrenlét meg a munka napkeltétől napnyugtáig tartott. Nyáron több, télen kevesebb. Igaz, nem volt gyakori a villanyvilágítás.
Most télen többet világítunk, nyáron többet ventillátorozunk, klímázunk.
Sokat nem tudunk ezen variálni, feltéve, hogy Magyarországon akarunk élni.

totii 2018.08.10. 08:28:54

Fel kellene fogni, hogy a tél az tél, a nyár az nyár. Télen nem lehet megoldani, hogy reggel is és délután négy óra után is világos legyen - vagy az órát kell úgy beállítani, hogy reggel 8 és délután 4 között gyorsabban, azon kívül lassabban pörögjön.

@különvélemény: Igazából a Fehérgyarmat és a tőle keletre eső települések már átnyúlnak a GMT +2-be.

Pierr Kardán 2018.08.10. 08:52:05

Szüntessük meg a téli/nyári óraátállítást (mert az roppant idegesítő), de ne váltsunk időzónát. Az a jó zóna, ahol az ország nagy részén déli 12 óra körül jár a legmagasabban a nap.

A Duna vonalában ma 12:49-kor fog delelni a nap, vagyis akkor delel a nap 12 órához a legközelebb, ha a téli (eredeti) időrendben maradunk (akkor 11:49-kor lenne a delelés).

Tehát a lényeg az, hogy semmit se kell csinálni, októberben visszaállítjuk az órát az eredeti rendnek megfelelően, aztán pár évszázadra elfelejtjük az óraátállítást.

Beer Monster 2018.08.10. 08:59:08

Na, most mondtam a cégnél, hogy októbertől majd 7-re járok. Azt válaszolta a főnököm, hogy rendben, nincsen semmi akadálya, de akkor is 16-ig kell bent lenni, mert jöhetnek az ügyfelek.

2018.08.10. 09:01:36

A kurva életbe, hogy már megint ezzel az időzóna-váltással jönnek! Nem tartozunk a kelet-európai zónába, nem tartozunk a román-ukrán-bolgár-moldáv pravoszláv hagymakupolák, szakállas zsolozsmázó pópák, cirill betűk és szélfútta keleti sztyeppék világába! Már 1000 éve nem! Földrajzilag sem, társadalmilag sem! Kéretik ezt az istenverte faszságot végre 1x és mindenkorra abbahagyni! itt maradunk a bécsi, prágai, berlini, római zónában és kész, vége!
Akik azon nyavalyognak, hogy télen fél 5-kor sötét van, azok valami pesti vezérigazgatók, akik 9-kor esnek be az irodába, és telibe szarják, hogy járnak itt 6-ra, 7-re is dolgozni bőven - na azoknak milyen jó lesz majd, hogy még reggel 8-kor is sötét van. Szent Péterváron is megbukott a dolog, vissza is álltak 3 év reggeli depis sötétben botorkálás után.

Beer Monster 2018.08.10. 09:04:03

@Pierr Kardán: 12:44 pontosabban.

Ma már ehhez szoktunk hozzá. Ritka, hogy valaki 11:44-kor ebédelni megy. És az ember olyan anyagból van, hogy visszafelé nem állítható a biológiai óra, csak késni tud. (Nem lett volna szabad kitalálni a nyári átállítást, akkor most jó lenne a téli időszámítás.)

VT Man 2018.08.10. 09:10:44

Az embereknek általában este van a szabadidejük, logikus, hogy akkor legyen inkább világos.
Inkább megyek sötétben dolgozni, ha cserébe este világosban lehet focizni a réten.
(Lehet, hogy a focival kellene érvelni a magyar politikusoknál!)

kommentes nikk 2018.08.10. 09:16:13

Szerintem a nyári maradjon. Az emberre az van pozitív hatással, ha munka után nem kell sötétben botorkálnia, be is baszna, ha nyáron hétkor lenne naplemente. Reggel meg ki a faszt érdekel, hogy még sötét van, úgyis munkába mész, tökmindegy, hétvégén meg alszik az ember a délelőtt közepéig, akkor is tökmindegy. nekem tragédia lenne ha nyáron hét körül lenne sötétedés, lószart nem lehet akkor már rendesen csinálni abban kevés szabadidőben, ami jut az embernek.

igazi hős 2018.08.10. 09:33:09

@]{udarauszkasz: Jól mondod, csak pont fordítva. Fix nyári időszámítás kéne, ugyanis már rég nem dél a nap közepe, hanem 13 sőt inkább 14 óra. 9-17 az általános munkarend és sokkal többet vagyunk ébren ez után, mint előtt. A legtöbben nem este 8 és reggel 4 között alszanak (ez lenne a téli, dél közepű időrend), hanem 10-től 6-ig vagy 11-től 07-ig.

igazi hős 2018.08.10. 09:36:42

@kovi75: "Ha meg nyáriban, akkor az lenne baj, hogy már rég dolgozunk, amikor pirkad, és gyakorlatilag a munka végeztével így is egyből sötétedne." Télen rövid ideig van világos, ez földrajzi adottság, csak elköltözéssel tudsz változtatni. De azon, hogy ősz végén és tavasz elején több napfény legyen munka utáni időszakra, azon a fix nyári átállás segítene.

kovi75 2018.08.10. 09:40:16

A téli időszámítás az alap. Azért van tavasszal óraátállítás, hogy nyáron a nap ne keljen olyan korán és délután később legyen sötét. (Itt spórolunk meg energiát és nem télen.) Ősszel azért állítjuk vissza, hogy a legtöbb embernek az aktív időszakában legyen világos. Gondolom lerészegedni sötétben is tudsz, focizni meg nem nagyon akarsz a réten mínuszokban.
Baromság ezen változtatni.
Igazat adok azoknak, akik azt mondják, hogy mindenhez hozzá lehet szokni. Ezért is lehetne bevezetni, hogy egy időzóna legyen a világon. Egyből nem lenne félreértés, hogy itt-ott mennyi idő is van.
De amikor ezt felvázoltam néhány embernek és mondtam, hogy csak annyi változna, hogy nem reggel nyolcra jár dolgozni, hanem kilencre (ami ugyebár napszakilag pont olyan, mint most), akkor kiakadt, hogy ő nem akar máshogy járni. Nem értette meg, hogy pont ugyanúgy járna, csak nem az mondaná, hogy nyolcra jár, hanem kilencre.
Na, ezek azok az emberek, akik az évi kétszeri óraátállítás ellen szavaznak. Remélem, nem ők döntenek.

kovi75 2018.08.10. 09:42:45

@igazi hős:
Szerintem pont úgy jó, ahogy most van. (időzóna és óraátállítás)
Aki több napot szeretne, az költözzön délebbre. Mondjuk Afrikába.

Billy Hill 2018.08.10. 09:44:19

@kommentes nikk: Rosszul látod, mert az nagyon fontos, hogy verőfényben érjünk be a gyárba, ahol utána neonfényben ülünk! Azt nem lehet, hogy a mostaninál sötétebb legyen, amikor bemegyünk, mert ehhez rengeteg fény kell! ;-)

Albu 2018.08.10. 10:02:37

1. GMT≠UTC.
2. Kinek kell még az órát a telefonján vagy számítógépén átállítani?
3. Ki az, aki az év 365,24 napján percre pontosan ugyanakkor kel?
4. Pont amiatt jó az átállítás, hogy később sötétedik nyáron.

Tehát GMT+1 helyett ne UTC+2 legyen, hanem GMT+2!

Beer Monster 2018.08.10. 10:03:49

Arra az 5 percre reggel december-januárban, amíg átszállok a buszról a metróra, nekem is tök mindegy, hogy világos van vagy sötét. Munka után azért többet számítana. (6 hónap)

Beer Monster 2018.08.10. 10:05:03

@Albu: Egyáltalán mi a különbség GMT és UTC között?

Albu 2018.08.10. 10:05:11

Aki szerint a fő érv, hogy a téli időszámítás az eredeti, azokat meg kötelezni kellene szamaras kordékkal való közlekedésre! : D

kovi75 2018.08.10. 10:26:22

@Albu:
Bár a történetet nem tudom, de gondolom nem hasukra ütöttek, amikor anno kitalálták, hogy mi számítson délnek. Gondolom, erősen köze van hozzá a csillagászatnak. Ez lett az alap időszámítás.
Ezt korrigálták a nyárival, amikor arra volt szükség, hogy neked is jobb legyen.

Ilyen elven módosítsuk az évszámot, mert az emberek többsége nem Krisztus születésétől szeretné azt mérni, hanem mondjuk Mohamed születésétől.

totii 2018.08.10. 10:34:00

@kovi75: A csillagászati dél az az időpont, amikor a Nap a legmagasabban van az égen (delel).Greenwichben ez télen 12:00-kor van.
Amíg nem voltak időzónák, minden településen akkor volt 12 óra, amikor dél volt. Emiatt mondják ma is 12:00-ra, hogy dél (illetve éjfél), pedig elég kevés helyen esik a kettő egybe percpontossággal.

ComLo 2018.08.10. 10:39:57

@kovi75: Ennek az egységes időnek mi értelme lenne?
Egy nemzetközi tárgyalás esetén, ahol most az időpont mellé odaírod az időzónát is, ezután csak csak az időpontot kellene mondanod.
DE. Mindenki (akár országon belül is), ezt úgy értelmezné ahogy akarja. Pl London-ban az emberek 9-17-ig dolgoznának, Singapore-ban hajlai 2-től 10-ig, NY-ban mondjuk 14-től 22 óráig.
azt mindenhol tudnánd hogy menni az idő, cserébe abban sehol nem lennél biztos, hogy ez ott milyen napszakhoz, és életritmushoz kötődik. Iszonyat káoszhoz vezetne.

ComLo 2018.08.10. 10:43:29

@kovi75: Azon országokban ahol az időszámítást Mohemedtől szeretnék mérni, ott attól is számolják (ott most volt évváltás nyár közepén 1439-re).

totii 2018.08.10. 10:49:38

@kovi75: És ha egy időzóna lenne, mitől vagy olyan biztos, hogy Londonhoz szerveznék? Miért nem New Yorkhoz vagy Sanghajhoz?
Kínában egy időzóna van, szopatják is vele a nyugatiakat (ujgorok, tibetiek...)

g.d 2018.08.10. 10:54:44

Pont hogy a nyári időszámítást kéne fixálni, nem a télit!

altimus 2018.08.10. 10:57:52

a problema a linearis idovel van. nappal lehetnenek rovidebbek az orak, mondjuk 50, vagy 55 percesek, ejjel pedig hosszabbak. igy joval kesobb sotetedne es lenne ido az alvasra es a pihenesre is.

altimus 2018.08.10. 10:59:55

@totii: parszaz eve irrelevans volt, hogy 100 kilometerrel arrebb mennyi az ido. nem volt telefon, radio, tv, internet. az ut is tobb napig tartott ekkora tavolsagra, ugyhogy mindenhol a csillagaszati del volt a del, oszt jonapot.

altimus 2018.08.10. 11:01:14

@g.d: pontosan igy van. valami hulye irta feljebb, hogy a telit kellene. de az is elfogadhato lenne ha a varosi ember a nyari idoszamitast hasznalna, a falusiak meg a telit. win-win situation.

meggyes alfonz 2018.08.10. 11:19:54

Ez az egész időzónaság marhaság.
Egységes (GMT) idő kellene mindenhova.
Nem mindegy, hogy 12-kor vagy 13-kor ebédelsz, hogy 7-kor vagy 8-kor kelsz? Ez csak egy relatív dolog.
A lényeg, hogy lehetőleg nappal legyél tevékeny és éjszaka aludj!

totii 2018.08.10. 11:25:05

@meggyes alfonz: Ha nem egy agy nélküli droid vagy egy dobozban, akkor nem.
Mikor mész ki délután a strandra? 9-kor?

kovi75 2018.08.10. 11:29:45

@altimus
Én úgy emlékszem, hogy ő nem fix télit akart, hanem azt, hogyha eltörlik az óraátállítást, akkor az eredeti télibe kellene maradni. Vagy ezzel egy időben időzónát is kellene váltanunk.

@g.d
Ha a nyárit fixálnánk, akkor télen már rég a suliba ülnél vagy munkahelyeden dolgoznál, amikor fél kilenckor jön fel a nap.

@totii
Én nem mondtam, hogy GMT+0 legyen a globális idő. Tőlem lehet GMT+10,5 is. De akinek említettem, hogy onnantól csak az változna, hogy nyolc helyett kilencet mond, amikor arról beszél, hogy dolgozni kezd, és ezt nem értette, akkor hogy kiakadt volna, ha azt mondom, hogy a munkaidő 22 órakor kezdődik (bár ténylegesen ugyanakkor járna).
Természetesen a korábban említett +1 óra csak erre a térségre lenne értendő. Az USA-ban 18 órakor járnának dolgozni, Kínában meg hajnali 1-kor. De legalább amikor időpontot egyeztetnek, akkor mindenki ugyanarról beszél és nincs félreértés, nem kell számolgatni.
Én nem ezt szeretném, ez csak egy lehetséges verzió.

@totti
A délelőtt / délután fogalma ettől kezdve értelmét vesztené.

totii 2018.08.10. 11:36:02

@kovi75: Tök mindegy, mi a kezdőpont, a világ nagy része szívna. Mellesleg az emberek az idejük igen jelentéktelen részében szerveznek nemzetközi találkozókat.
Ide kapcsolódó hír:
iho.hu/hir/uj-vasuti-idoszamitas-oroszorszagban-180809

GallaiG 2018.08.10. 11:36:04

Teljesen világos ez átállás nélkül is, mire megy ki ez az egész "átállásos projekt". Arra megy ki, ugyebár kedves KGB/FSZB trollok Moszkvából, hogy ebben is Putyin gazda kedvében járjunk, és vörös rózsát szórjunk a drága ölébe. Ha ebben is távolodunk az EU centrumától, bele Putyin gazda birodalmának közepébe, akkor már ezzel is közelebb vagyunk a mi Kedves Vezérünk számára parancsolt célhoz: hogy hazánk ismét az orosz birodalom legvidámabb tagállama, barakkja lehessen.

ComLo 2018.08.10. 11:44:11

@kovi75: aha. Tehàt ez az egysèges idö, megoldana egy olyan problèmàt ami nem lètezik (èvek óta napi szinten egyeztetek több idözona között, sosem volt problèma odairni hogy melyik idözona szerint), cserèbe nem tudhatnàd az adott idöpont, mit takar a màsik oldalon.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.08.10. 11:54:23

ilyenkor mindig elkondolkodom, hogy jobb-e az télen ha fél 6-ig világos van délután, de cserébe reggel 7-kor vaksötétben indulok munkába, és 8 után kelne fel a nap?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.08.10. 11:56:39

@Hurrá Torpedó:
Téli napforduló idején nálunk kb 8.5 órát van fent a nap. értelemszerűen ha azt szeretnénk, hogy a munkaidő után még legyen egy kicsit világos, akkor azzal egyenes arányban következik, hogy a munkaidő elején lesz sötét.

altimus 2018.08.10. 12:02:48

@Hurrá Torpedó: a 8 oras munkaidot is le lehetne csokkenteni akar 6 orara is.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.08.10. 12:05:40

@altimus: vagy akár nullára, és akkor mindenki akkor császkál télen, amikor akar. ha világosban akar kutyát sétáltatni akkor akkor, ha sötétben, akkor megy akkor. stb. de mindenképpen törekedni kell hogy a 0 óra munkára európai szintű bért kapjunk. ez nagyon fontos! sokkal fontosabb, mint az óraállítgatás.

eßemfaßom meg áll 2018.08.10. 12:07:10

@igazi hős: "9-17 az általános munkarend" kivéve azt a sokszázezer munkahelyet ahol nem. Nem mindenki műkörmös egy plázában.

Andy73 2018.08.10. 12:55:32

Ne váltsunk! Ahogy már mások is leírták, sokkal több hátránya lenne, mint előnye. De a poszter nyugodtan átköltözhet Romániába vagy Ukrajnába, ha Kelet-Európához akar tartozni.

hirtelendi 2018.08.10. 13:04:23

A posztoló rosszul tudja, a nyári idő az UTC+2. A téli idő a standard időnk az UTC+1. tehát ha a nyári időt tartanánk meg, akkor lennénk az egyel keletebbi időzónában, feltévbe, hogy ők a téli idejüket tartják meg.

kovi75 2018.08.10. 13:11:50

@ComLo:
Mint mondtam ez csak egy felvetés, nem azt mondtam, hogy legyen így.

Melyik a fontosabb: az hogy tudd, mikor van pontosan egy esemény, vagy az hogy ott ahol az illető van ott éppen éjszaka van-e?

Ha egységes idő lenne, akkor tök mindegy, hogy hol vagy, akár a holdon is lehetnél.
Persze, hogy nem okozott neked gondot az időegyeztetés, mert hozzá lehet szokni, de akár könnyen félre is lehet érteni.

Eszembe jutott amikor az amerikai és európai űrkutatási hivatalok közösen küldtek valami űrjárművet a Marsra és az azért csapódott be leszállás helyett, mert az egyik fél metrikus a másik angolszász mértékegységben gondolkodott. Kicsit kínos volt.

kommentes nikk 2018.08.10. 13:15:40

@eßemfaßom meg áll: mondjuk pont a pláza műkörmös nem ninetofive, hanem sokkal inkább ott rohad este nyolcig-kilencig.

g.d 2018.08.10. 13:22:31

@kovi75

És ez mégis kit érdekel? Szerintem az emberek 90%-át egyáltalán nem...

lékek és ellensúlyok 2018.08.10. 13:29:21

GMT+2 egyértelműen. herótom van tőle, hogy télen sötétben indulok, kiküldetésbe, és sötétben kell hazaindulnom. A munkavégzés, meg szintén egy zárt helységben zajlik, tehát gyakorlatilag nem látom a napot.
Négykor már sötétedik decemberben, ez nagyon gáz.

PiBá 2018.08.10. 13:30:37

Télen korán sötétedik. Micsoda meglepetés! Ha egyszer rövidebbek a nappalok, akkor később lesz világos és korábban lesz sötét, ez már csak így megy. Tessék alkalmazkodni!

metal · http://electric.blog.hu 2018.08.10. 13:40:02

Ha nincs óraátállítás, akkor a téli időszámítás marad. Ha már a témában írsz, nem ártana kicsit tájékozódni.

kovi75 2018.08.10. 13:43:32

@g.d:
„És ez mégis kit érdekel? Szerintem az emberek 90%-át egyáltalán nem...”
Ez melyik hozzászólásomra volt reakció?
(Arra, hogy fél kilenckor még sötét van, vagy esetleg arra, hogy egy időpont egyeztetésnél fontosabb az, hogy a különböző időzónákban élők ugyanarról az időpontról beszéljenek, mint az hogy milyen napszak van éppen a másiknál. Vagy esetleg más nem érdekli az emberek 90%-át?)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 14:55:07

egy időzóna 15 fokos lenne, ha teljesen szabályosak lennének az időzónák. Ez azt jelenti, hogy a GMT +-7,5 fokig tartana, a GMT+1 +22,5 fokig. Magyarország keleti határa kb ezen a 22,5 fokon van, pár percet nyúlik ki Szabolcs keleti része. Azaz teljesen objektíven, kurvára a GMT+1 időzónában vagyunk! Ennyikeh. Húgyagyú barmok!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 15:01:03

@Ylim: "mikor megy le a Nap (mert nagybetűvel kell írni, ha az égitestről van szó),"

faszt.

Az égitest sehova nem megy le. Ami látszólag lemegy, az a hétköznapi "nap", amit kisbetűvel kell írni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 15:02:31

@maxval balcán bircaman: ahhoz is hozzá lehet szokni. minden digitális eszköz átáll. van olyan, hogy észre se veszem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 15:06:35

"télen délután ötkor már sötétben kell lemennem a pályára edzeni, "

Igen, ez a magyarok többségének releváns use case. Télen a szabadban edzeni. Ehhez kell állítani az időt, mert a magyarok többsége télen, munka után a szabadban még edz egy kicsit! Ez a fontos, nem az, hogy mikor megy munkába, sötét van!

Ostoba vagy, önző vagy, piszichopata barom vagy.

Buenos Aires 2018.08.10. 15:31:36

Azt gondolom, a téli nyári időszámítás teljesen jó, úgy, ahogy van. Egy dolgot lenne érdemes megfontolni, a nyári időszámítás előre hozatalát március végéről a hó elejére. Az USA-ban március 11 és november 4 a váltás az idén, ezt kéne csinálnunk nekünk is. Nekünk alatt egész Európát értem.

ComLo 2018.08.10. 15:36:39

@kovi75: no offense, de ez nem elmélet, hanem egy iszonyat eröltetett marhaság aminek nincs reális valóságalapja. Ne old meg semmilyen releváns problémát, viszont generál egy csomót. Aki ezt kitalálta az marhára nem gondolta végig.

Igen egy időpont egyeztetésnél az elég releváns szempont hogy a partnernél az épp az éjszaka közepén van-e. Lényegében az első és legrelevénsabb.

Azt mondod legyen délután 6-kor. Honnnan tudod, hogy az mennyinek számít a másiknál? Persze időpontban nála is délután 6. De hogy az az éjszaka közepén van, vagy hajnali 6-kor, azt már nem. Max ha átszámítód a mostani időzónákra. Akkor meg tökéletesen felesleges a dolog.

Minden de mindent, országszinten szabályoznának (mi hánykor történjen). Az időzónák megmaradnánk, csak sokkal sokkal átekinthetetlenebb lenne.

Ma ha nemzetközi kapcsolatokkal dolgozol, kiteszel 1-1 widget-et az különböző időkkel a paertnereknél a telefonod, és a laptopod főoldalára, és megvan. Olyan karórát használsz ami tud több időzónát. Anyám asztalán ott az asztali óra, rajta a két eltérő időzóna, de 5-6-ot fejben is ki tud vonni az ember. Az hogy vannak eltérő időzónák az ma legkevésbé sem probléma, sőt előny: 1 pillanat alatt látod mi zajlik máshol.

Buenos Aires 2018.08.10. 15:40:53

hu.maps-romania.com/img/1200/rom%C3%A1nia-id%C5%91z%C3%B3na-t%C3%A9rk%C3%A9p.jpg

Itt jól látszik, hogy ott vagyunk, ahol kell, akik eltérnek attól, ahol lenniük kéne, az Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Belgium. A görögöknek lenne érdemes megfontolni a GMT+1-et.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:42:13

@GallaiG:

Tény, hogy Oroszország már 3 éve felszabadult az órbaszogatás rabsága alól.

Ez a nyári időszámítás nevű marhaság ma már szinte csak az EU-ban van erőltetve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:57:18

@altimus:

Еz pont így volt az ókori Rómában. Napkeltétől napnyugtáig volt 12 óra, azaz az órák hossza változott.

ze11 2018.08.10. 17:08:10

@Máté 15: Pedig de. Elég sokan járnak két vagy három műszakos munkarendben dolgozni, ott meg 6/14/22 óra a váltás időpontja, ée ehhez bizony ötkor nem, hogy kelni kell, de sok esetben már indulni a buszhoz/vonathoz/munkába, hogy időben beérjen.

g.d 2018.08.10. 17:17:59

@kovi75:
az én hozzászólásomra adott válaszodra, nyilván.

Girhes Joe 2018.08.10. 17:20:27

@Brendel Mátyás:

Szigorúan földrajzi/csillagászati értelemben ez pontosan így igaz, de te is azt hagyod figyelmen kívül, amit már jó páran írtak: a gyarkorlatban az emberi nappalnak már rég nem a csillagászati dél a közepe!!! Ez addig volt így, amíg az ország 90%-a mezőgazdaságból élt, óra csak a templomtorony tetején volt, világítani meg max. gyertyával lehetett. Amióta világítás, tömegkommunikáció, meg kötött munkarend van, azóta meg az emberek munka előtt csak felkelnek és munkába mennek, munka után viszont a szabadidejüket töltik. Na ezért kellene a világosságot "átcsoportosítani" a déli középponttól, "későbbre". Most az nem tök mindegy, hogy reggel félálomban a munkába menet világos van-e??? Munka után viszont igenis számítana. Ha decemberben nem is (4-től vagy 5-től sötét, nem oszt, nem szoroz), de tavasszal meg ősszel rengeteget (6 vagy 7, az már nagyon nem mindegy).

Girhes Joe 2018.08.10. 17:28:19

@Girhes Joe:

Amúgy meg, ha a világosságot nagyon optimalizálni szeretnénk, akkor pont hogy az óraállítások szaporítása lenne a kívánatos, a ritkítás helyett. Téli zóna UTC+1 november elejétől február elejéig (azonos a jelenlegi télivel), nyári zóna UTC+3 május elejétől augusztus elejéig (mostani nyárihoz még eggyel arrébb, ebben az időszakban 5-től 22-ig lenne így napfény), a többi időszakban meg UTC+2 (azonos a jelenlegi nyárival). De mivel a megduplázott óratekergetés rengeteg hátránnyal járna (már a jelenlegi is sok), ezért kellene eldönteni kompromisszumosan, hogy a téli munka előtti sötétség a nagyobb hátrány, vagy a tavaszi-őszi munka utáni sötétség. Szerintem utóbbi.

kovi75 2018.08.10. 17:43:33

@g.d:
Akkor valószínűleg te télen nem reggel fél hatkor kelsz (korom sötétben), nem sötétben indulsz dolgozni, és nem napfelkeletkor érsz be. Ha nyáriban maradnánk a munka első órája is sötétben telne.
Jelenleg télen így is sötétben indulok haza, ha nyáriban maradnánk, akkor kb akkor menne le a nap, amikor hazaindulok. Vagyis a délutáni plusz egy óra napsütésből semmit sem tudnék hasznosítani, és gondolom az általános munkába járók sem.

Én szívesebben veszem, ha a délutáni hazamenetelem telik sötétben, nem a reggeli munkám. De én biztos fogok tudni alkalmazkodni. De ettől még tarthatom ostobaságnak a változtatást.

Viszont azok a kollégáim, akik egyszerűen nem tudnak korábban beérni csak fél kilenre, vagyis nappali fénynél járnak be, azok mit szolnak egy órával korábbi sötétben bemenetelhez és keléshez. Ja és persze ők is sötétben mennek haza.

Vagy azok a diákok, akik fél nyolckor világosban tudnak iskolába indulni, most sötétbe mennének. Akit eddig el mertek engedni egyedül, még lehet, hogy azokhoz is szülői kiséret kell a sötét miatt.
Jól hangzik, hogy amikor kettőkor hazamennek a suliból még kapnak plusz egy óra napsütést. Kíváncsi vagyok becserélnék-e ezt a reggeli sötétséggel. (Engem ez sem érint, ez csak egy szempont)

g.d 2018.08.10. 17:51:57

@kovi75:
jártam éppen eleget reggel 6-ra meg 7-re dolgozni és pont lesz@rtam hogy sötét van-e vagy sem, úgyis végigaludtam az utat a buszon...

kovi75 2018.08.10. 17:55:14

@g.d:
Remélem, azokat nem akarod lesz@rni akiknek problémát okoz a sötétben kelés.

kovi75 2018.08.10. 17:57:57

@ComLo:
Újra leírom: senki sem akarja így ez csak egy ötlet, nem kell kész tényként kezelni.
Hogy milyen problémát oldana meg?
Megoldaná például a kötött időzónák problémáját. Akár a téli/nyári átállás sem szükséges, mert a napi életvitelt régiónkét lehetne szabályozni. Lehet, hogy Budapesten 9-kor kezdődne a munka, Miskolcon meg 8-kor, mert a város fekvése szerint ez az indokolt. Nem lenne meg az a kötöttség, hogy Magyarországon egy időzóna van, mindenki aszerint éljen. Eltörölné a „határokat”. Kit érdekel, hogy mikor nyit a bolt? Csak a helyieket. Ők aszerint élnek úgy is, vagyis pontosan tudják mi a helyzet (vagy az ottani szokások). Ma már nem megyek úgy sehova, hogy meg se nézném, hogy nyitva van-e még.
Azt is írtam, hogy a délelőtt / délután fogalma megszűnne (ne gyere ezzel). És kit érdekel, ha a másik félnél éjszaka van éppen, gondolom egy üzleti megbeszélés nem arról fog szólni, hogy milyen idő van a másiknál, hanem az üzletről. Ha a két félnek megfelel az adott időpont, miért ne lehetne este az egyiknél. (Az este fogalma is megváltozna, nem órához lenne kötve, hanem napszakhoz). Ha meg nem jó, akkor jelzi és megbeszélnek egy másik időpontot, ami mindkét félnek jó. Ha meg mégis érdekli valamelyiket, hogy sötét van-e másiknál akkor még mindig megkérdezheti, hogy mennyi az eltérés. Mellesleg ha Kínában tényleg egy időzóna van (4 helyett), akkor ott pont nem mond semmit az, ha tudod, hogy Kína egész területén UTC+8 van. 4 óra különbség nem kevés, tudnod kell azon belül hol van, akivel beszélsz.
Ha bevezetnénk, mindenki mindig ugyanazt az időpont értené egy időn. Nem kellene plusz információ, meg x-millió óra/alkalmazás egy időpontegyeztetéshez.

Igen bizonyára az átállás nem lenne egyszerű, de minden változás zökkenőkkel jár. Ha csak az óraátállítás szüntetjük meg az is gondot fog okozni. Lehet, hogy néhány embernek, akinek problémát okoz kétszer átállítani az órát jó lesz, de szerintem több embert érintene negatívan.
Meggyőződésem, hogy azok az emberek, akik ezt akarják azok, akik tovább már nem tudnak gondolkodnak. Aztán, ha megtörténik a változás ők lesznek legjobban felháborodva. (Ja, hogy télen reggel egy órával tovább lenne sötét. VAGY Ja nyáron egy órával korábban sötétedne, reggel meg rohadt korán kelne a nap)

És még egyszer nyomatékosan mondom: az egységes időt senki nem akarja, ez csak egy lehetőség a problémákra. Jelenleg csak arra jó, hogy el lehessen rajta gondolkodni. Nem kell egyből támadásnak venni.

+kérdés:
Kíváncsi vagyok egy tengerjáró hajón ez, hogy van megoldva. Feltételezem fix munkaidők vannak, és nem tolódik ahogy időzónákat vált a hajó.

g.d 2018.08.10. 18:04:53

@kovi75:
Teljesen mindegy hogy én hogy állok hozzájuk, akkor is elhanyagolható méretű kisebbséget jelentenek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 18:39:30

@Girhes Joe:

1) Ha igazad volna, akkor nem csak Magyarországot kellene átállítani, de az egész világot. De az egész világ nem akar átállni.

2) Ha igazad volna, akkor valójában az egész világon em az időzónákat kéne átállítani, hanem a munkaidőt. Ha az emberek tényleg még világosban akarják leinni magukat a bárban, és színházba járni, meg moziba, meg diszkóba, és házibuliba, és tényleg nem baj nekik, hogy sötétben mennek dolgozni, akkor keljenek fel 5-kor, menjenek el dolgozni 6-tól 14 óráig, és menjenek 15 órakor kocsmába!

3) De mennek a faszt, mert van egy fenét igazad. Az emberek bizony szeretnek világosban munkába menni, és egy csomó munka utáni kikapcsolódási formánál kifejezetten azt akarják, hogy sötét legyen. Sötétben akarnak kocsmázni, diszkózni és házibulizni. Kifejezetten égőnek tartják az emberek már világosban menni a kocsmába vagy házibuliba.

Akik meg esetleg tényleg futni járnak, azok munka előtt is járhatnak, délben is járhatnak, munka után még korán is járhatnak. Kifejezetten kevesen járnak futni télen, és kurvára kevés embert érint ez a dolog.

Ennyit, hülyegyerek, kurvára nincs igazad!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 18:44:03

@g.d: ha te reggel hatkor aludtál a buszon, akkor valószínűleg valamikor éjfélkor feküdtél le, azaz akkor valamiért te kifejezetten sötétben akartál szórakozni előtte való nap. ha arrébb mennénk egy időzónát, és később lenne sötét, akkor szívnál, mint a torkosborz, mert még tovább kéne várnod a sötétre, hogy végre szórakozhatsz, mert láthatóan világosban nem tudsz, ezért kell neked éjfélig szórakoznod.

miért is nem 16 órától napnyugtáig szórakoztál a világosban, te hülyegyerek? miért nem élvezted a világosságot, és miért nem feküdtél le napnyugtakor?! minek maradtál még napnyugta után is ébren? minek kellett neked az esti sötétség?!

Girhes Joe 2018.08.10. 18:44:52

@kovi75:

Az egységes globális idő gondolata engem is régóta foglalkoztat. Elvben tökéletes gondolat. Gyakorlatban mindenki tiltakozna, hogy miért nem az ő évezredek óta megszokott időzónája a "sztenderd", hanem valaki másé. Ehhez azt hiszem, el kéne felejteni nemcsak a délelőtt-délután fogalmát, hanem eleve az egész 24 óra, 60 perces időszámítást, és bevezetni valami jó kis decimális rendszert, amiben már tényleg csak egy absztrakt szám az időadat. Az gondolom nem háborítana fel senkit, ha @060-kor van a munkakezdés, mint ha a 02:30-ról arra asszociálna, hogy "az hajnal, basszus". Aztán harangozni, meg enni, meg aludni, mindenhol akkor lehetne, amikor ezt a nap állása indokolja, de egy pillanatban ugyanaz az idő-számérték lenne az egész bolygón.

Na most ez persze tisztán informatikus hozzáállás. Tisztában vagyok vele, hogy éppúgy nem menne, mint a 7 napos (jelenleg 5 nap munka, 2 nap hétvége) ciklusok átszervezése mondjuk 10 naposra (7 nap munka, 3 nap hétvége). És a vallási vonal még csak nem is a legjelentősebb akadály lenne.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 18:45:35

De tényleg, totál ostobák azok az emberek, akik este elmennek szórakozni, természetesen napnyugta után, mert hát akkor szeretnek kocsmázni és házibulizni, világosban inni mégiscsak égő nekik, tehát nekik munka után kell a szórakozás, és a sötétség, de közben ezzel pont ellentétesen nyavalyognak, hogy miért sötétedik olyan hamar, és ne legyen már óraátállítás!

Girhes Joe 2018.08.10. 18:49:05

@math0:

A hülyegyerek bókot külön köszönöm, egyébiránt jeleztem, hogy az egész nem más, mint értékválasztás kérdése, amiben nem lehetséges igazságot tenni, legfeljebb többségi elven megszavazni. Van egy csoport, aki leszarja, hogy félkómásan munkába közlekedni milyen fényviszonyok között lehet, van egy olyan, aki azt szarja le, hogy milyen fényviszonyok között szórakozik, és vannak, akiknek rohadtul teljesen mindegy. Ettől még gyakorlati tény, hogy a mai emberiség életmódja nem a délhez meg az éjfélhez képest szimmetrikus, még ha a fene fenét eszik is, és én akármekkora hülyegyerek vagyok is. Vagy te 20 órától 4 óráig alszol? Ja, akkor bocs, biztos a mezőgazdaságban dolgozol.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 18:54:35

@Girhes Joe: lehet ebben némi eltérés az emberek között, de az a helyzet, hogy a GMT +2 azt jelentené, hogy reggel többször lenne sötét munkába menet, este pedig tovább lenne világos, de ez csak télen igazán fontos. Na most én azt állítom neked, hogy majdnem nulla az olyan emberek száma, akinek ez előnyös, hiszen sokkal több az olyan emberek száma, akiket zavar a reggeli sötétség, mint azon emberek száma, akik télen, munkaidő után még akarnak egyet futni a szabadban. Az előbbiek aránya mindenképpen sok tíz százalékban mérhető, az utóbbiak száma meg pár ezrelékben.

Egy szavazás esetén, hogy végiggondolnák-e ezt az emberek így józanul, azt nem tudom, tartok tőle, hogy nem, és érzelmileg öntenének, mint oly sokszor, rosszul, saját maguk számára is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 18:55:44

@Girhes Joe: én például már 5 teljes maratont futottam le életemben, de télen nem futok. nem gondolom, hogy oyan hú de sok embernek lenne ez akkora igény, nem szoktam télen futókat látni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 19:05:23

btw. a finneknél éppen tényleg van egy speciális use case, ugyanis ők tényleg kimennek télen, munka után sífutni a városok peremén lévő sífutó pályákra, és ezt tényleg tipikusan munkaidő után, és télen csinálják, tehát a korai sötétedés őket tényleg érinti, de ott meg nincs az az értelmes időzóna, amiben náluk télen, este 6-kor világos lenne, ezért kivilágították a pályákat. ennyikeh.

aki Magyarországon futni akar télen este, hát az is keressen egy parkot villágítással, szerintem 1%-ot sem érint ez rendszeresen.

Girhes Joe 2018.08.10. 19:08:41

@math0:

Na most nem tudom, te olvastál-e statisztikákat erről a reggeli sötétség, délutáni sötétség kérdésről, de nagy a gyanúm, hogy nincs ilyen mélységű kutatás, mindkét csoport csak magából indulva ki hülyézi le a másikat. Te azt állítod, hogy a többség a reggeli sötétséget utálja, én meg azt, hogy a délutánit. Tegyen igazságot, aki akar, de őszintén szólva nem tudjuk, csak annyi látszik, hogy vannak mindkét oldalon szép számmal.

Egyfelől, ez inkább pszichológiai kérdés, mint gyakorlati. Senki nem gondolja, hogy decemberben valaki kocogni vagy focizni megy délután 4 és 5 között. Ez irreleváns álprobléma.

Azt se gondolja senki, hogy aki amúgy is 6-ra jár dolgozni, annak számítana, mennyi idővel később lesz majd világos, amikor ő már rég neonfénynél áll a szalag mellett, ahol még ablakot se lát, nemhogy napfényt (amiben decemberben nappal sincs sok). Megintcsak irreleváns álprobléma.

A dolog egyedül két esetben lehet releváns:
a) nyáron, amikor 21 óra körül sötétedik, de már 4 körül világos van. 4 és 5 között azért valljuk be, nagyon kis rétegnek hiányzik a világosság, 21 és 22 között azért már el tudok képzelni jó pár esetet.
b) tavasszal és ősszel, amikor 6 körül van világos, és este 6 körül sötétedik, ilyenkor is kérdés, hogy nem lehetne-e beáldozni a reggel 6-7 közötti világosságot az este 6-7-ért, ezekben az időszakokban azért még lenne igény szabadtéri időtöltésre.

Most az, hogy engem idegesít, hogy bezár a sípálya 4-kor, mert 5-re koromsötét lesz, az legyen az én egyéni problémám, bár íme, itt a példa arra, hogy télen is van, aki igényelne szabadtéri programot.

Az meg, hogy ki mikor jár kocsmába, ne legyen már érv... tényleg csak arról beszélünk, hogy kinek melyik napszakban értékesebb a világosság, és ha már az emberek életmódja nem délre/éjfélre szimmetrikus, mi indokolja, hogy az óra mégis úgy legyen.

g.d 2018.08.10. 19:12:23

@math0:
reggel 6-ra jártam dolgozni (szerencsére nem állandóan).
Ahhoz, hogy addigra (átöltözve, stb.) a munkahelyemen legyek, 04:30-kor el kellett indulnom otthonról, vagyis nagyjából hajnali 4-kor fel kellett kelnem.
"Hülyegyerek"

kovi75 2018.08.10. 19:53:22

A 6. hozzászólásban leírtam, hogy a választható 3 lehetséges esetben a legszélsőségesebb napokon a nyári és télinapfordulókor milyen időben kelne és nyugodna a nap. Ezt kellene feltenni a kérdőívben. Ki melyiket szeretné. Mert most mindenkiben az a rossz beidegződés él, hogy évente kétszer tekergetni kell az órát. Holott többnyire ez már akár automatikusan is megtörténhet.

Hozzám a jelenlegi állapot áll legközelebb. Tehát ne mondjuk azt, hogy majdnem nulla ezek száma. Ha csak az itt megszólalók arányát nézem, akkor is minimum egálba lenne a változást akarókkal. Én konkrétan olyanról is hallottam, akinek nem a sötétedéssel van baja, hanem az óraátállításkori változással. Na, ezeket nem értem, ha zavarja az egyszeri egyórás eltérés, felbonthatja szakaszokra és egy hétig is elhúzhatja az átállást.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 20:07:17

@Girhes Joe:

Először is a téli és nyári óraátállítás igen sok statisztikával van alátámasztva. Nincs igazad.

hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1ri_id%C5%91sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1s#El%C5%91ny%C3%B6k

" Te azt állítod, hogy a többség a reggeli sötétséget utálja, én meg azt, hogy a délutánit. "

Érveltem, hogy miért, te ezt csak ignorálni tudod. Elég csak itt a kommentekre nézni. Hányan szóltak, hogy nem szeretnek reggel sötétségbe munkába menni? Sokan. Hányan mondták, hogy ők bizony télen munka után a szabadban futni szoktak rendszeresen? Szerintem egy se.

"Senki nem gondolja, hogy decemberben valaki kocogni vagy focizni megy délután 4 és 5 között. Ez irreleváns álprobléma."

No, ha ettől eltekintünk, akkor marad a munkaidő. A nap ugye december 24. körül a legrövidebb:

calendar.zoznam.sk/sunset-hu.php?city=3054643

napkelte: 7:29 napnyugta: 15:55, ami a 8 -16 órás munkaidőhöz jól illik.

ez GMT+2 - ben

8:29 napnyugta: 16:55 lenne, ami kevésbé illik a 8-16 órás munkaidőhöz.

És szerintem azért reggel, álmosan nyomasztóbb a sötétség, mint este, munka után.

"Most az, hogy engem idegesít, hogy bezár a sípálya 4-kor, mert 5-re koromsötét lesz, az legyen az én egyéni problémám"

Én nálad sokkal többet snowboardozok, és persze, hogy rossz, ha bezár a sípálya, de a sípálya így is-úgyis kb napkelte után nyit, és napnyugta előtt még biztonságban zár, ha átállítják az órát, akkor egy órával arrébb lenne, és nem lenne hosszabb. Ha ki akarod maxolni a síelést, legyél ott nyitáskor, és akármilyen időzónában vagy, pontosan ugyanannyit fogsz tudni síelni azon a napon azon a pályán. Kurvára mindegy, hogy hány óra van, a napkelte és napnyugtát nézik, nem az órát. De ez sem érint sok embert.

"Az meg, hogy ki mikor jár kocsmába, ne legyen már érv."

De, bazdmeg, ez a legnyomósabb érv, ugyanis ez érint a legtöbb embert egységesen.

Szóval továbbra is, te hülye vagy. Nem fogsz fel érveket, és baromságokat modnasz érveknek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 20:09:48

@g.d: semmi gond. hiszen ha 6-kor kezdtél, akkor nyilván 16 órakor befejezted, és utána elmentél 7-ig kocsmázni, és nyolckor lefeküdtél, aludtál 8 órát, és 4-kor felkeltél. vagy nem szeretsz világosban kocsmázni?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.08.10. 20:11:20

@kovi75: szerintem, akik ellenzik az óraátállítást, azok is csak azért ellenzik, mert hülyék, és idegesíti őket, hogy már megint nem tudják átállítani a karórájukat, vagy ilyen baromságok. nem igazán fontos okokból ellenzik.

g.d 2018.08.10. 20:49:08

@math0:
veled ellentétben én kocsmázás nélkül is kiválóan el tudom tölteni a szabadidőmet.
És jobb szeretném világosban, mint sötétben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 20:56:09

@g.d: akkor mi a gond, hülyegyerek? lefekszel 8-kor, felkelsz 4-kor, bemész hatra dolgozni, végzel négykor, és este nyolcig nyáron világosban szépen nem kocsmázol, hanem mást csinálsz. télen meg legalábbis nem jársz rosszabbul, mint mások.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 20:56:53

@g.d: bocs, ha 6-kor kezdesz, akkor ugye már 14 órától szórakozhatsz, még télen is világosban.

gigabursch 2018.08.10. 21:20:28

Blogger! Nem az órát, hanem a napirendet kell átállítani.
Egyébiránt pár perc különbséggel akkor van dél, amikor a CET szerinti dél van télen.
Ellenben az óraállítás nevű baromságot szívesen elhagynám.

gigabursch 2018.08.10. 21:23:18

Egyébiránt a blogger hülye földrajzból.
Magyarország Európa kellős közepén van.
(még akkor is ha a 32 nicknevű ságvári safranek cicus ismét jön a hülyeségeivel)

g.d 2018.08.10. 21:25:57

@Brendel Mátyás:
pl. az hogy egy ilyen hozzád hasonló baromarcú akarja megmondani hogy mikor mit csináljak.

gabors 2018.08.10. 21:26:19

@kovi75: "Ilyen elven módosítsuk az évszámot, mert az emberek többsége nem Krisztus születésétől szeretné azt mérni, hanem mondjuk Mohamed születésétől. "

ezt mar megtettek is igy is szamolnak sok orszagban latom fiatal vagy (75) ne aggodj meg fogod erni ha maradtsz EU-ban .....

gigabursch 2018.08.10. 21:39:44

@Beer Monster:
az egyik
Greenwich Merian Time, a másik meg
Universal Trans Mercator

Egyébiránt a null délkör Mindkét esetben ugyanaz
Azaz a mi szempontunkból semmi különbség az órahasználatot tekintve.
Térképészetileg erősen más, mert teljesen más geodidot használ ami az elméleti tfsz magasságot adja.

gabors 2018.08.10. 21:48:25

@gigabursch: ??? UTM ? az egy terkezpeszeti dolog (bar valami koze van ) de nem idore vonatkozik

UTC az amit idozonak eseten szoktak emlegetni

Universal Time Coordinated

XLI Lajos 2018.08.10. 22:17:31

Én úgy tudom (tanultam), hogy amikor a nap delel akkor van dél.

Azt , hogy mennyivel (kicsivel max +/- 1 óra) a hozzánk legközelebbi szomszédok,barátok deléhez igazodjunk józan ész kérdése, ami világosban kocsmázóknál kizárt és érdektelen is, világosban sem talál haza, éjszakai műszakból se.

Egyéb érv?
Teccik - nem teccik ?
Főként a jó keresztyének véleményére volnék kíváncsi, hogy "akkor mér csinálta az Úr a delet?, ha egyébként sokkal jobb lenne +2"?

XLI Lajos 2018.08.10. 22:30:28

"a finneknél éppen tényleg van egy speciális use case, ugyanis ők tényleg kimennek télen, munka után sífutni a városok peremén lévő sífutó pályákra, és ezt tényleg tipikusan munkaidő után, és télen csinálják, tehát a korai sötétedés őket tényleg érinti, de ott meg nincs az az értelmes időzóna, amiben náluk télen, este 6-kor világos lenne, ezért kivilágították a pályákat. ennyikeh."

Jah, ott júliusban este 10 -kor még fenn a nap. Egyenlítői-Guinea-ban meg 6-kor lemegy akár tél van akár nyár.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.10. 22:41:24

@g.d: a jó édes kurva anyád se akarta megmondani, mit csinálj. csak ha hülyeséget csinálsz, azt ne az időzónára fogd!

Ogre_ 2018.08.10. 22:42:16

Én az óraátállítás mellett vagyok. Amikor télre váltunk, sokkal később kel fel a nap, mehetünk sötétben reggel a munkába, viszont korábban is sötétedik, így megint csak este jövünk haza. Ez némileg javítható, az óraátállítással. Az áramfogyasztás (világítás költsége) is kedvezőbb ha átállítjuk az órát.

ComLo 2018.08.11. 04:48:43

@kovi75: "Megoldaná például a kötött időzónák problémáját. " Dehát ilyen probléma nincs! Senki nem problémázik ezen.

Arra van igény, hogy ránézzek az órára, és tudjam hogy 6 am van magyarországon, az 12 pm Singapore-ban, az ott élő rokont felhívhatom, mert már dél van, NY-ban viszont épp éjfél van, ezért nem kéne zaklatni az ott élőket.

Ezt egészen biztosan egy olyan valaki találta ki, aki a saját falujából sosem mozdult ki. Ha taktaharkányban élsz, sosem mész sehova, és számodra az az univerzum közepe, persze hogy azt gondolod, csak a helyieknek fontos hogy mikor nyit ki a bolt. De ha példul üzletelsz, és mondjuk a világ másik felével, akkor fontos hogy mikor nyit a NY-i tözsde, vagy a Singapore-i partnercég mikor kezdi a munkát.

És a leglényegesebb: mit is nyersz vele? Minden fél ugyanazt az időpontot érti az alatt hogy 6 pm. Dehát ez most is így van!! Úgy írod hogy 6 pm CET!!

kovi75 2018.08.11. 07:20:48

@ComLo:
Nyilvánvaló, hogyha a beszélgetés szempontjából fontos az, hogy a másik félnél milyen napszak van akkor szükséges tudni az időeltérést. Vagy mondjuk csak azt, hogy mikor is dolgozik, vagy mikor is ér rá. Azt most sem tudhatod plusz információ nélkül, hogy nem-e ebédel éppen, vagy nincs-e szabadságon. Már most vannak olyan lehetőségek, amikből megtudhatod, hogy az illető ráér-e vagy nem. Ha viszont te Budapestről megbeszélsz egy találkozót a Singapore-i rokonoddal Delhibe, ott nem lesz kérdés, hogy milyen időzóna szerint időpontban fogtok találkozni.

Egy repülőút (Budapest – New York) alkalmával az érkezéshez tök felesleges tudnod, hogy melyik napszakban érkezik meg a gép. Nem fog a repülő addig körözni, míg világos nem lesz. Ott pontosan elég az az információ, hogy ekkor érkezik és kész. Ha arra vagy kíváncsi, hogy az nappali vagy esti időszak-e akkor tényleg kell tudnod az eltérést. De ha csak csatlakozásra kell odaérni, akkor pont elég egy érkezési és indulási időpont. Nem kell figyelni, hogy a Budapesti járat érkezése ugyanabban az időzónában van-e, mint a csatlakozás indulási ideje. Megspórolunk egy plusz információ. Természetesen most is meg van oldva ez. Bizonyára oda van írva, hogy milyen időzóna szerint értendők az időpontok. De itt jön a képbe, hogy valahol eltérésben írják ki az időket UTC+8 (vagy GMT), van ahol meg betűkódokkal EST (USA keleti). Ennél nagyobb káosz már nem is lehetne. Még szerencse, hogy nincs Marsi kolónia, mert biztos még az is bekavarna.

És mint többször írtam ez csak egy lehetőség. Tőlem maradhatunk a tradíciónális időszámításnál. De azt mondani, hogy a felvetés teljesen hülyeség, az szerintem ostobaság.

A jelenlegi helyzet bonyolult és félreértésekhez vezet bizonyos esetekben. Ha szükséges az a plusz információ, akkor nyugodtan lehet közölni. Amúgy szerintem te pontosan tudod már, hogy a Singapore-i rokonodat a te időzónád szerint mikor hívhatod, mikor ér rá. Ha viszont időpontot egyeztetek, akkor elég csak egy időpontot bemondani és nincs kavar, hogy utána ki mire gondolt.

ComLo 2018.08.11. 08:18:53

@kovi75: Kicsit ez kezd olyan lenni, mint egy laposföld hívővel vitatkozni. Félelmetesen ostóba az elmélet, akorhogy recseg ropog, ő kitart melette.

Nem a jelenlegi helyzet nem bonyolult, nem okoz félreértéseket, és a világ müködésének tökéletesen megfelel.

A felhozott példák is millió sebből véreznek. Kit érdekel hogy a NY-i gép indulási dp szerint mikor ér oda? Ez egy tök irreleváns adat! Az a fontos az ember számára, hogy akkor reggel lesz-e vagy este! Ha átszáll, a másik gép az ottani idő szerint fog indulni.

Minden időzónát lehet a 3 betüs rövidítéssel megadni, vagy hogy azt feltételezzük hogy a másik nem fogja tudni azonnal, lehet azzal hogy mekkora az eltérés a BMT-hez képest. Ha ez problémát jelent, komoly gondokat okoz valakinek akkor neki egy egyszerű bevásárlás megvalósítása is az lesz.

Sokadszor: egy soha nem létező problémát akarsz megoldani, úgy hogy az csak miliószor rosszabb lesz! Ha mindenki (de ahogy te mondtad, akár országon belül is) saját időt használna, gyakorlatilag megállna világ.

g.d 2018.08.11. 08:35:26

@Brendel Mátyás:
Nem elég hogy ostoba funkcionális analfabéta vagy, de ráadásul még egy öntelt agresszív gyökér is. A hozzád hasonló faszkalapok miatt tart ott ez az ország, ahol...

@Periodista:
Este olcsóbb az áram mint reggel?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.08.11. 10:34:25

@g.d: Nem elég hogy ostoba funkcionális analfabéta vagy, de ráadásul még egy öntelt agresszív gyökér is. A hozzád hasonló faszkalapok miatt tart ott ez az ország, ahol...

gigabursch 2018.08.12. 20:09:12

@gabors:
Igazad van.
A kapkodás az ördögtől való.

kovi75 2018.08.13. 06:52:38

„Sokadszora”
Jelenlegi rendszer azért nem okoz problémát, mert benne élsz és már megszoktad. Ez elmúlt néhány száz év alatt ehhez alkalmazkodott az emberiség.
Úgy látom a te agyaddal fel sem tudod fogni esetleg milyen előnyökkel is járhat a váltás. Folyton azt hangsúlyozni, hogy szar és szar és szar. Ez egy kicsit elmaradottságról tanúskodik.
Mint írtam ez csak egy elméleti lehetőség, amin el lehet gondolkodni. Volt, aki el tudott, te úgy látszik nem. Innen kezdve teljesen felesleges erről beszélnünk.

ComLo 2018.08.13. 12:48:03

@kovi75: Asszem itt utalnèk arra amit a fent említett laposföld vita ezen pontjàn mondtam: AKKOR IGAZAD VAN! Tènyleg lapos!! Èn vagyok egy hülye fasz hogy az ellenkezöjèröl probàllak meggyözni.

Egyèbkènt sem biztos hogy èrtelmes dolog arra àldozni a szabadidömet, hogy (elvileg) felnött embernek probàlom elmagyaràzni, hogy hogy müködik a vilàg, ès mièrt.
süti beállítások módosítása